tiistai 8. marraskuuta 2016

RAVINTO JA HIUKSET

Mitä on terveelinen ruoka?

Terveellinen ruoka on monipuolista. Se sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä mahdollisimman vähän tyydyttynyttä rasvaa, jota on esimerkiksi monissa leivonnaisissa, rasvaisissa liha- ja maitotuotteissa sekä voissa ja voi-kasvirasvapohjaisissa levitteissä. Kun ruuasta saatu energiamäärä vastaa elimistön kuluttamaa energiamäärää, paino pysyy terveellisissä lukemissa.

Syömällä jokaisesta Ruokapyramidin osa-alueista pysyt terveelisenä.


Veden juonti

Miksi ihminen tarvitsee vettä?

Vesi on elintärkeä ravintoaine. Esimerkiksi normaali aineenvaihduntamme vaatii vettä – sitä tarvitaan ravintoaineiden kuljetukseen ja imeytymiseen sekä kuona-aineiden poistoon. Yksi veden tärkeimmistä tehtävistä on lämmönsäätely: hikoileminen poistaa ylimääräisen lämmön kehosta.

Paljonko pitäisi juoda?

Päivässä pitäisi juoda ainakin litra tai puolitoista. Aikuinen tarvitsee päivittäin noin 2–3 litraa nestettä, mutta siitä noin litra tulee ruoasta.

Päivässä on hyvä juoda noin kolme lasillista maitoa tai piimää, mutta muuten kannattaa juoda vettä. Se on ehdottomasti paras janojuoma.


Rasvat

Mihin rasvoja tarvitaan?

Kova rasva aiheuttaa elimistössä lähinnä ongelmia, mutta hyvää rasvaa elimistö tarvitsee. Se laskee huonoa LDL-kolesterolia ja kannattelee hyvää HDL-kolesterolia oikealla tasolla. Pehmeää rasvaa tarvitaan kehossa solujen ja hormonien rakennusaineena, ja se on monen vitamiinin esiaste.

Kuinka paljon rasvoja tarvitaan?

Rasvojen suositellaan muodostavan 30–35 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. 2/3 rasvoista tulisi olla pehmeitä ja vain 1/3 kovia. Kun ruoanlaitossa käyttää öljyä, leivän päällä ja leivontaan margariinia ja syö kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa, rasvan saannin pitäisi olla tasapainossa.

Mineraalit ja hivenaineet


Kupari - Punasolujen muodostaminen, puutosoireina heikkous, anemia & hiustenlähtö.



Rauta - Hapen kuljetus veressä, puutosoireina anemia & kynsien ja hiusten katkeilu.





Magnesium -  Energiatuotantoa ja hermoston rauhoittamista, puutosoireina hiustenlähtö, suonenveto ja migreenit.



Sinkki - Ihon kasassa pitäminen, puutosoireina, akne, ihottumat huono haavojen ja arpien paraneminen ja hiusten lähtö.



Pii - puutosoireina huono iho, katkeilevat kynnet ja hiukset, heikot luut, hampaissa reikiä, jänteiden heikkous, keuhkolaajentuma ja valtimonkovettumatauti.



Rikki - Keratiinia ylläpitävä ja tarpeellinen kudosten puhdistuksessa, puutosoireina ruoansulatus-vaivat, immuuniongelmat, pitkälliset lihaskivut, muistin heikkeneminen, hitaasti paranevat haavat,acne, katkeilevat kynnet ja hiukset sekä ihottumat.




Vitamiinit

Vitamiinit ovat meille kaikille elintärkeitä. Vitamiinit ovat orgaanisia yhdisteitä, joita emme pysty itse tuottamaan lainkaan tai ainakaan riittävästi. Täten vitamiinien saanti pohjautuu ravintoon. Kannattaa huomata, että vitamiinit eivät tarkoita esimerkiksi hivenaineita ja kivennäisaineita. Ihminen tarvitsee 13 eri vitamiinia.

A -vitamiini eli retinoli on eräs rasvaliukoinen vitamiini. A-vitamiini on erityisen tärkeä ihmisen näkökyvylle hämärässä ja luuston kasvulle. Lisäksi se osallistuus solujen kasvuun ja erilaistumiseen. A-vitamiini on tärkeä myös lisääntymiskyvyn ja immunivastaan kehittymiselle.


B-vitamiinit ovat kaikki vesiliukoisia ja niitä on 8 erilaista. B-vitamiini on usein jotain mikä on yhteydessä muun muassa ruuan sulatukseen ja erityisesti aineenvaihduntaan. B-vitamiini yhdistetäänkin tästä syystä ihon, kynsien ja hiusten terveyteen.


C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiinilla on elimistössämme useita eri tehtäviä. Se edistää esimerkiksi kalsiumin ja raudan imeytymistä maidosta ja kasviksista. Se toimii myös antioksidanttina. Lisäksi se ehkäisee rasvahappojen ja A- ja E-vitamiinin hapettumista sekä on välttämätön kahden eri B-vitamiinin imeytymisessä


D-vitamiini eli kolekalsiferoli on rasvaliukoinen vitamiini. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä, se auttaa kalsiumia imeytymään. Tämä taas auttaa sen kiinnittymisessä luustoon. D-vitamiini vaikuttaa lapsilla kasvuun ja siksi sen riittävä saanti on turvattava ruokavaliossa. Kesällä iho valmistaa itse D-vitamiinia aurinkoa saataessa.






E-vitamiini eli tokoferoli on rasvaliukoinen vitamiini. E-vitamiini toimii esimerkiksi antioksidanttina. Se suojelelee soluja ja rasvahappoja niin sanottujen vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta. Vapaita radikaaleja syntyy aineenvaihdunnassa.


K-vitamiini eli fyllokinoni on rasvaliukoinen vitamiini. K-vitamiini on erityisen tärkeä veren hyytymisen suhteen. K-vitamiinia tarvitaan myös kalsiumin aineenvaihduntaan. Lisäksi K-vitamiinin merkitys näkyy myös muiden proteiinien tuotannossa veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa. K-vitamiinia syntyy yleensä normaaliflooran ansiosta ihmisen suolistossa, eikä siitä yleensä ole puutetta. Tosin vastasyntyneillä ei bakteerikasvustoa ole vielä K-vitamiinin tuottamiseksi, mutta sitä on äidiltä saatavassa ternimaidossa

Uni

Uni säätelee ihmisen sisäisen tilan tasapainoa, ja nukkuminen on ihmiselle niin kuin eläimellekin kirjaimellisesti elintärkeää.
Aikuisen kuuluisi nukkua n.



Proteiinit:
Proteiniit eli Valkuaisaineet ovat kaikkien solujen rakennusaineita ja siksi erittäin tärkeitä. Lisäksi proteiinit suorittavat melkein kaikki solun toiminnot. Ihmisen on myös saatava proteiineja ravinnosta, jotta voivat pitää lihasmassan hyvässä kunossa. Puutosoireina ovat lihasten heikkeneminen, kasvun pysähtyminen ja keho menettää kykynsä säilyttää lämpöä. Todella hyvi proteiniin lähteitä ovat: kalapalkokasvitlihakanakananmunat, pähkinät, maitotuotteet ja viljatuotteet.
 
 Veden juonti: Yli 60 % kehon painosta on vettä ja nestettä on saatava päivittäin yhtä paljon kuin sitä poistuu. Yleinen kehotus on juoda 1-2l vettä päivässä, mutta 2l on oikeastaan minimi määrä. Personal trainer Aino Rouhiainen kertoo blogissaan kuinka paino vaikuttaa tarpeellisen veden määrään. "On olemassa muutama erilainen laskukaava, kuinka paljon nestettä tulisi tankata ja niiden keskiarvo on nauttia nestettä n. 40 ml per painokilo. Esimerkiksi 60 kiloisen naisen suositus on silloin 2,4 litraa ja 85 kiloisen miehen suositus 3,4 litraa.

Rasvat:
Hiusten kuntoon ja laatuun liittyy myös rasvat. Hiukset muuttuvat elottomiksi ja kuiviksi, mikäli rasvaa ei ole, jolloin talirauhaset eivät toimi. Hyvien rasvojen lähteitä ovat: avokado, oliivi, pähkinät, erilaiset siemenet ja kookosöljy.

lauantai 5. marraskuuta 2016

HAUDEHOITO

Haudehoitoa kutsutaan myös nimillä teho-,öljy-,hiusnaamioksi/hoidoksi.

Haudehoito sopii kaikille hiusten kuntouttamiseen, tai "rentouttamiseen".
Hoitoaineilla voi kuntouttaa kerkkää ja kuivaa hiuspohjaa sekä rakennevauroita hiuksissa.

Haudehoitoon tarvitaan:
  • Syväpuhdistava shampoo (HUOM! Ei hoitoainetta)
  • Kappa
  • Muovitettu suojaliina
  • Pyyhe
  • sivellin
  • & väri/hoitokulho.

  1.  Suojaa asiakas ensin niskaliuskalla ja kapalla.
  2. Tee hiuspohja-analyysi, valitse tarvittavat tuotteet ja keskustele asiakkaan toiveista.
  3. Siirry pesupaikalla, pese asiakkaan hiukset syväpuhdistavalla shampoolla, huuhtele huolellisesti sitten pyyhekuivaa hiukset. (Muista! Ei hoitoainetta.)
  4. Siirry asiakaspaikalle, selvitä asiakkaan hiukset.
  5. Tee ristipääjakaus. Laita suojaliina asiakkaan hartioille Muivipuoli selkää vasten. 
  6. Tee hoitomassa (Sekoitussuhde on 1:1). Sekoita hoitoaine ja lämminvesi keskenään, ota toinen kulho ja täytä se kuumalla vedellä. Laita hoitomassa vesihauteeseen.
  7. Aloita levitys värinlevitystekniikalla.
  8. Hiero asiakkaan päätä 10 minuuttia.
  9. Laita Höyrykoje asiakkaan päänpääle. Säädä lämpö ensiksi 60-asteeseen. Kun kojeesta alkkaa tulla höyryä, pienennä lämöptila 45- asteeseen. Anna asiakkan istua kujeen alla 15 minuuttia.
  10. Siirry takaisin pesupaikalle. Emulgoi asiakkaan hiukset hyvin ennen huolellista huuhtelua. (Ei hoitoainetta)
  11.  Viimeistele asiakkaan hiukset halutulla tavalla (asiakkaan toiveiden mukaan.)